Tuuli

Purjevene ei liiku ilman tuulta. Säätiedotusten seuraaminen eri lähteistä on aivan oleellinen osa turvallista purjehtimista. Tarvitaan sopivan voimakas tuuli, jotta vene saavuttaa mukavan matkanopeuden. Jos tuuli on liian voimakas, hyvä päätös voi olla laiturissa pysytteleminen. Purjeiden säätämiseen liittyvä perustaito on valita oikeankokoiset purjeet. Purjeita voidaan tarvittaessa pienentää eli reivata.

Koska purjevenettä ei voi ohjata täysin vastatuuleen tarvitaan tuulikulma, jolla purjevene kulkee eteenpäin. Vastatuuliajoa kutsutaan luovi- eli kryssiajoksi. Silloin tuulikulma on noin 45 astetta.

  • Vastatuulikäännös on venda, joka on noin 90 asteen käännös, jossa veneen keula kulkee tuulensilmän yli siten, että keulapurje vaihdetaan käännöksen yhteydessä toiselle puolelle. Jos venettä ohjataan pinnalla, myös perämies vaihtaa puolta.

Myötätuulipurjehduksessa tuuli tulee takaa, vene slööraa. Purjeet ovat auki pulleina.

  • Myötätuulikäännös, jiippi, on noin 40-50 astetta, jossa tuulen silmä menee perän yli. Tässä käännöksessä puomi liikkuu veneen toiselta puolelta toiselle ja sen vuoksi tämä käännös vaatii huolellisuutta.

Jos veneen kurssia lasketaan, se tarkoittaa että käännytään tuulesta poispäin. Tuulikulma suurenee ja purjeita löysätään. Vastaavasti jos kurssia nostetaan, vene kääntyy tuuleen päin. Tuulikulma pienenee ja purjeita kiristetään. Kun tuuli tulee vasemmalta on vene styyrpuurin halssilla ja kun se tulee oikealta on vene paapuurin halssilla. Kun vene on piissä, tuuli tulee suoraan keulasta. Esimerkiksi kovassa merenkäynnissä veneen liikkeet voi rauhoittaa ja pitää paikallaan ajamalla veneen piihin.