Purjehtijan sanastoa

Tähän on koottu keskeisimpiä termejä ja sanastoa, mikä tulee tutuksi purjehtijakurssilla ja purjehdusta käytännössä harjoittelemalla.

 

Purjeveneen osat

Purjeveneen perusosat ovat runko, jonka tärkeimmät osat ovat köli ja peräsin.

  • Köli estää venettä kaatumasta ja sortumasta sivusuunnassa.
  • Peräsimeen kiinnittyvät pinnan tai ruorin avulla venettä ohjataan haluttuun suuntaan.

Veneestä tulee purjevene mastoon ja puomiin kiinnittyvien purjeiden avulla.

  • Masto joko seisoo kannella tai menee kannen läpi. Pystyyn se on tuettu ainakin neljästä suunnasta vaijereilla (staagi, vantti).

Takiloita (masto vaijereineen) on erilaisia ja niissä erilaisia purjeita.

  • Mastonhuipputakilassa etustaagi (vaijeri) ulottuu mastonhuippuun ja siten keulapurje on usein isompi kuin isopurje.
  • Osatakilassa etustaagi jää alemmaksi. Osatakila mahdollistaa purjeiden trimmaamisen mastoa taivuttaen.
  • Juokseva riki koostuu vaijereista ja köysistä, joilla purjeet nostetaan ja lasketaan sekä trimmataan toimimaan mahdollisimman hyvin tuuleen nähden.

Purjeveneessä on iso- ja keulapurje. Näitä kahta purjetta säätämällä purjehtiminen onnistuu eri tuuliolosuhteissa. Perussääntö on se, että vastatuulessa purjeet ovat litteät, tiukalle kiristetyt. Ja sivu- ja myötätuulessa vastaavasti pulleat ja löysällä.

 

Köysissä käytettävät solmut ja vinssi

Purjehtijan tärkeimmät solmut ovat kahdeksikko, siansorkka ja paalusolmu, joiden avulla esim. purjeisiin kiinnitetään skuutit eli köydet tai joilla purjevene kiinnitetään laituriin.

  • Kahdeksikko estää köysien tahattoman luiskahtamisen lukkolaitteiden ohitse.
  • Siansorkka on solmu, jota käytetään esim. fendereiden kiinnittämiseen mantookivaijereihin. Taas uusia termejä. Fenderi on lepuuttaja eli laitasuoja, jolla estetään veneiden kylkien hinkkautuminen toisiinsa. Mikä sitten mantooki? Sen muodostavat veneen laitaan kiinnittyvät vaijerit, jotka estää purjehtijaa putoamasta laidan yli.
  • Paalusolmu on luistamaton, erittäin hyvin vetoa kestävä, mutta helposti aukeava solmu. Siis purjehtijan unelmasolmu, jota voidaan käyttää esim. skuuttien kiinnittämisessä keulapurjeeseen tai kiinnittymiseen.

Köysien säätämistä helpottavat purjeveneessä olevat vinssit, jotka toimivat aina myötäpäivään ja joita käytetään kampien avulla.